Civil Háló Projekt

“Amíg embereket rúgnak ki miatta, addig nem tekinthetjuk a melegséget hálószoba-problémának”

Gondolj másképp a jövőre! 1.: LMBT-emberek

2018. december 11. - Kristóf Tarnay

Talán akkor jelenthetjük ki, hogy nincs szükség már az LMBT-emberek elfogadásáért kiálló Pride felvonulásra, amikor egyszer úgy tudunk végigmenni, hogy nem kellenek kordonok, mert nincsenek gyűlölködő ellentüntetők, akik tojással dobálják a menetet - mondta Halászi Krisztina, a Szegedi LMBT Közösségért csoport tagja a Szegedi Civil Háló Gondolj másképp a jövőre! sorozatának első rendezvényén december 10-én.

A beszélgetésen megtudhattuk, hogy a szegedi civil szervezet sorra hallja a megdöbbentő történeteket arról, hogy egyes embereket hogy ér kirekesztés nemi identitásának kiderülése után. A középiskolás diákok közt végzett felmérés például olyan történetekről számol be, amikor diákokat szóban, majd fizikailag is bántalmaztak.

Volt, akinek vizet öntöttek a táskájába, másnak betörték az orrát. Ez utóbbinak saját beszámolója szerint azt mondta az osztályfőnöke, hogy viselje el valahogy ezt az érettségiig.

De aki azt gondolná, a fővárosban nincs homofóbia: egy budapesti gimnáziumban egy tanár pár éve amiatt szörnyűlködött a diákjainak, hogy látott egy “buzigyereket” a metrón, és azt fejtegette, hogy az ilyeneknek “be kéne verni a képét”.

Pont ezért volna fontos, hogy a tanárnak készülő hallgatók részesüljenek érzékenyítésben - ez ugyanis jelenleg nem történik meg, de nem csak az LMBT-emberekkel kapcsolatban, hanem pl. a romákkal és más kisebbségekkel szemben sem. 

Azon diákok élete, akik nem a biológiai nemükkel tudnak azonosulni, még a saját nemükhöz vonzódóékhoz képest is sokkal nehezebb. Sokan csak érettségikor, vagy egyéb iskolaváltáskor merik egyáltalán fölvállalni - mondjuk azáltal, hogy elkezdenek hormonokat szedni. Vagy befejezés előtt iskolát váltanak.

De ha azt hinnénk, a homofóbia kinőhető, látni kell, hogy a mai napig tucat olyan történetet hallani, amely arról szól, hogy kirúgtak, vagy nem vettek föl valaki munkahelyre, mert kiderült róla, hogy meleg. 

Ráadásul Szeged és a Dél-Alföld felmérések szerint még az egyik legelfogadóbb hely a fővárossal egyetemben a nemi kisebbségek irányába - kisebb településeken még rosszabb a helyzet. A mai napig rengetegen vannak, akiknek még saját családjuk előtt is titkolniuk kell, kik ők valójában.

A beszélgetésen szó esett arról, hogy a szegedi közösség igyekszik a szemléletformáló tevékenység mellett fellépni a jogsértésekkel szemben - az országos Háttér Társasággal és pl. a TASZ jogvédő szervezettel közösen - de nem tudnak mindenhol ott lenni. Akit jogsérelem ér, fordulhatnak hozzájuk, ugyanis ezt még mindig nagyon kevesen teszik meg - helyette megbecsülni is nehéz, mennyien burkolóznak hallgatásba.

Fotók: Kovács Gábor

Család

A családok évében bár a kormányzat futószalagon osztogatja, ki nem család, valójában nem a politikusok feladata ezt eldönteni. Azt azonban fontos megjegyezni - hangzott el -, hogy a homofóbiát legitimálhatja, ha vezető döntéshozók szájából hangoznak el konkrétan, vagy átvitten kirekesztő mondatok.

Ennél konkrétabb hatása van az általuk hozott diszkriminatív törvényeknek. Bár Magyarországon vannak szivárványcsaládok által örökbefogadott gyermekek, egészen abszurd akadályokat állítanak eléjük. Bejegyzett élettársi kapcsolatban élő meleg vagy leszbikus pár nem fogadhat örökbe, csak ha külön válnak. Amennyiben valaki csak párkapcsolatban él, úgy igen, de hivatalosan csak egyikük lesz nevelője a gyereknek.

A bejegyzett élettársi kapcsolat egyébként nem biztosít azonos jogokat a házassággal - például a másik nevét nem lehet a ceremóniához kapcsolódóan felvenni, csak külön eljárással, magasabb költséggel a születési név megváltoztatásával, ezen kívül öröklés terén sem biztosítottak ugyanazok a feltételek.

A család szeretetközösség. 

- foglalta össze Krisztina, ő lényegét tekintve mit tekint családnak. Azt is elmondta, azáltal, hogy a szivárványcsaládok nehezebben kapnak lehetőséget örökbe fogadásra, úgy amennyiben ez lehetővé válik, jobban, odaadóbban készülnek rá.

Előítéletek

- Amikor nálunk középiskolában biológiaórán szó volt a homoszexualitásról, minden fajta kommentár nélkül levetítettek egy "dokumentumfilmet", amely egy biszexuális férfiről szólt, aki a szeretőjétől elkapott HIV-vírussal megfertőzte a feleségét - érzékeltette, az oktatás mennyire megalapozhatja, és táplálhatja az előítéleteket.

Mára már nem számít betegségnek, de sokan még mindig akként tekintenek rá. Ezzel némiképp ellentmondásosan mások erkölcsi vétekként, és összemossák például a pedofíliával, amely egészen abszurd. Elhangzott: ha egy tanárt mondjuk meglátnak, hogy iskola után azonos nemű párjával találkozik, a szülők gyakran elkezdnek ellene dolgozni.

A vallásos előítéletek is jelen vannak, ugyanakkor pozitív tendencia, hogy egyre több LMBT-barát felekezet és gyülekezet alakul - van ilyen Szegeden is - ugyanis Krisztina hangsúlyozta: nagyon sok LMBT-ember mélyen hívő, és a velük szembeni ellenséges viselkedés komoly disszonanciát okoz bennük.

civilhalo_logok_zold_allo_cropped.pngJanuárban folytatjuk

Ez egy összefoglaló a Szegedi Civil Háló Gondolj másképp a jövőre! című szemléletformáló rendezvénysorozatának első rendezvényéről. A kérdéssel témaHáló podcast-sorozatunkban is foglalkozni fogunk, januárban pedig folytatjuk beszélgetés-sorozatunkat.

A Szegedi Civil Háló változtatni akaró helyi civileket gyűjt össze a lokális ügyek képviseletére, amelyek keretében szemléletformáló eseményeket, vitaesteket is rendezünk. Így született meg rendezvénysorozatunk is, mely befogadható stílusban, de komoly témákat kínál azoknak, akik a szezon szórakoztató rendezvényei mellett egy-egy komolyabb hangvételű eszmecsere iránt is érdeklődnek.

Beszélgetés-sorozatunk két részes. Első része - melynek első állomása volt 10-én - félreértett társadalmi csoportokkal kapcsolatos előítéleteket igyekszik lebontani. A jövőben tervezett témák: vegánok, ateisták, artisták, civilek - a lista folyamatosan bővül a szervezés során. 

Rendezvénysorozatunk második fele a tervek szerint a fenntartható fejlődés körül fog majd zajlani, azon belül is a helyben alkalmazható cselekvésekre koncentrálva elsősorban.

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4114470164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haloperidol 2018.12.12. 09:17:20

"A családok évében bár a kormányzat futószalagon osztogatja, ki nem család"

Én sehol nem hallottam a kormánytól azt, hogy valami nem család...

De abban azért tagadhatatlanul van ráció, hogy a társadalmi szempontból hasznos reprodukciót támogatják. Ez a "szivárvány" családokban jóval kisebb arányban valósul meg, és semmilyen hihető tudományos bizonyíték nincsen arra, hogy mennyire egészséges nevelési környezet egy gyereknek egy "szivárvány" "család".

Haloperidol 2018.12.12. 09:19:20

"a szeretőjétől elkapott HIV-vírussal megfertőzte a feleségét - érzékeltette, az oktatás mennyire megalapozhatja, és táplálhatja az előítéleteket. Mára már nem számít betegségnek, de sokan még mindig akként tekintenek rá."

Itt most a HIV fertőzésre értik, hogy nem számít betegségne, vagy a homoszexualitásra? Jó lenne egyértelműsíteni...

dunántúli gyerek 2018.12.12. 09:22:58

vagy talan ha nem akarnak tojassal dobalva lenni, akkor elmehetnenek a picsaba a Hortobagyra

ez nem jutott eszedbe?

David Bowman 2018.12.12. 09:41:52

Ha közügyet csináltál belőle, akkor ne csodálkozz. Minden ember szarik, de ezért nem rúgják ki a munkahelyéről. Más dolog, ha az asztalra.

David Bowman 2018.12.12. 09:44:23

@Haloperidol: Jó napot kivánoK! A Magyar Rádiótól jöttünk. Itt lakik a búzi család?
- Nem tudom kérem, de mindjárt megkérdezem a feleségemet... Jóska?..

Jakab.gipsz 2018.12.12. 10:38:59

Egy meleg eleve kirekeszti önmagát a normálisok világából.

És ekkor jönnek a civil önjelölt jog-védők és az önjelölt próféták.

A munka helyen dolgozni szoktunk, senki sem rúgnák ki csak azért mert meleg, de ha döntenem kell, hogy egy családos embert vagy egy meleget rúgjak ki, vajon dönthetek e a látens biszexualitásom javára, hol ott nem is vagyok biszex.

Ez csak egy logikai csapda át politizálva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.12. 10:50:42

Ha egy homokos homokosként viselkedik munkahelyén, kirúgható.

Ha titkolja betegségét, akkor valóban jogtalan a kirúgása.

telkoe 2018.12.12. 11:48:21

Teljes az elfogadas, a kadarkomcsi MSzMP maradeka is teljesen azonosul a temaval:
*Behasaltatok a multinak*. Igazan buszke lehet a felvilagosult meleg, hogy az eurpai ertelemben vett halado baloldal ilyen kovetendonek es ertekesnek tartja a szexualitasukat . Arra termeszetesen nem is merek gondolni, hogy par kadarkomcsi nyaloncbol kivakarozott ujdemokrata eppen decensen buzizott egyett, amit egyetlan szabad es halado baloldali csicskasajto fooldalon hoz.

dex.hu/x.php?id=inxcl&url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Fbelfold%2F2018%2F12%2F12%2Faz_ellenzek_elfoglalta_a_parlament_pulpitusat_nem_engedik_a_helyere_az_elnokot%2F

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.12. 12:17:10

@David Bowman:

"Ha közügyet csináltál belőle, akkor ne csodálkozz."

A homoszexualitásból az ún. "melegaktivisták" és a prájdon vonagló díszbuzik csinálnak közügyet. Különben a lőtéri kutyát sem érdekelné, hogy XY hetero- vagy homoszexuális.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.12. 12:32:02

@Haloperidol:

Engem már az is eléggé irritál, hogy a "meleg" szót kisajátították a homoszexuálisok. Az pedig még inkább, hogy a gyönyörű optikai jelenséget jelölő "szivárvány" szóval tették ugyanezt.

yourmomtits 2018.12.12. 12:58:53

nem kell kérkedni a betegséggel és nincs probléma

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.12. 13:13:53

@yourmomtits:

Régebben a BKV járművein ki volt téve egy tábla az utazási feltételekkel. Ez egyebek mellett azt tartalmazta, hogy undort keltő betegségben szenvedők nem utazhatnak a BKV járművein.

Akár betegségnek tekintjük a homoszexualitást, akár nem, az emberek nagy többségében undort kelt a homoszexualitással való kérkedés, sőt már annak nyílt kimutatása is.

Na mármost, ha a BKV fent említett korlátozása nem veri ki a biztosítékot az ún. jogvédőkben, akkor az se verje ki, ha a homokosságát nyíltan kimutató embert ezért kirúgják.

C. Cordwainer 2018.12.12. 20:52:46

A homoszexualitás természetes dolog, csak vannak emberek, akik ezt nem akarják belátni. Az állatvilág ezerszer csodálatosabb, működőképesebb, egyszerűbb és igazságosabb, mint az emberi. Ott ez a TULAJDONSÁG vagy ÁLLAPOT nem számít, és nem azért, mert ostobák. Némely ember azonban elég ostoba ahhoz, hogy mindenhatónak kikiáltva magát, összevissza ítélkezzen olyasmiről, amiről alapjaiban fogalma sincs. Vegyék már észre, hogy a homoszexualitás egyidős az első sejtmaggal. Mindig jelen volt, van és lesz. Hogy miért? Keresik, kutatják, nem tudják. Talán nekünk embereknek túl ijesztő egy olyan kézenfekvő válasz, mint pl. a túlszaporulat megakadályozása. A szexuális orientáció NEM választás kérdése. A természet osztotta le ezeket a lapokat, NEM emberi döntés! Tehát természetes! A melegek és sok más kisebbség támadása mindig külső befolyásra történik. Gyermekként tisztán és egyszerűen gondolkodunk, külső hatásokra változunk, sokszor sajnos ilyen gonosz trollokká. A legnagyobb katasztrófánk, hogy mindent meg akarunk érteni, pedig a legtöbb dologhoz soha nem lesz közünk. Talán többet kellene egymással törődnünk, és közelebb kerülhetnénk az élet értelméhez...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.12. 22:13:05

@C. Cordwainer:

"Talán nekünk embereknek túl ijesztő egy olyan kézenfekvő válasz, mint pl. a túlszaporulat megakadályozása."

Valóban, ez a fejlett országokban igen súlyos probléma.

Mellesleg a férfi homoszexualitás és a népszaporulat egymástól függetlenek - azért a férfi homoszexualitást említem, mert szinte kizárólag ez kelt visszatetszést a lakosság nagy részében. Egy baromfiudvarban is elég egyetlen kakas. :D

"A szexuális orientáció NEM választás kérdése."

Ez igaz.

"NEM emberi döntés! Tehát természetes!"

Kvára elterjedt tévhit, hogy ami természetes, az jó, azon nem kell változtatni.

A homoszexualitás annyira természetes, mint a lepra, a szifilisz, a rák ill. a nyitott hátgerinc vagy az anencephalia. Ezek ellen valahogy mégis próbálunk tenni - oltással, gyógyítással vagy szűréssel.

A homoszexualitásnak nincs semmi evolúciós haszna - bár egy nagyon meggyőző elmélet szerint lényegében csak tövis a rózsán (nagyobb női fertilitás). Mivel azonban komolyabb hátránya sincs, miért ne maradhatott volna fenn az evolúció során, amikor olyan, hátrányosabb tulajdonságok génjei sem tűntek el, mint pl. a színvakság? ÁM fennmaradásának ténye NEM jelenti azt, hogy haszna is lenne.

C. Cordwainer 2018.12.13. 10:12:59

Senki nem mondta, hogy ami természetes, az egyben jó is, de a természet egy olyan lenyűgöző teremtő, amihez mi soha nem érhetünk fel, és nem emberi aggyal gondolkodik. A természet alkot, az ember rendszerez. És itt a probléma. Mindenki máshogy akarja értelmezni, rendszerezni. A homoszexualitás pont annyira jó vagy nem jó, mint a heteroszexualitás. Ha csak két ember maradna a földön, azok sem értenének egyet, mert más elvek alapján, más véleménnyel lennének kábé mindenről, és az egyik feltétlen dominálni akarná a másikat. A viszálykodásban az emberi lény verhetetlen.

A homoszexualitást 1973-ban levették a betegségek listájáról. A homoszexualitás annyira természetes, mint a zöld szem vagy a vörös haj. Aki mindkét tulajdonságot a magáénak tudhatja, az már kemény dózis, karanténba vele, nehogy megfertőzzön másokat! A növény- és állatvilág csodálatosan sokszínű. Az ember imád rácsodálkozni, de a saját faját mégsem akarja ilyennek látni. Uniformisban, droiddá programozott aggyal essünk le a futószalagról, az lesz az igazi, csak így lehetünk egyformák.

"A homoszexualitásnak nincs semmi evolúciós haszna"
A mai ember ismérve: mindenben a hasznot lesi. Ami nem kecsegtet haszonnal, arra földet húzni. Én nem értek ezekhez a dolgokhoz, de annyit én is tudok, hogy a fajfenntartás és az evolúció két külön fogalom. Nyilván nem létezhet egymás nélkül, mert ha nincs szaporulat, akkor nincs fejlődésre alkalmas populáció. Mitől olyan biztos benne bárki, hogy az evolúcióban nincs szerepe? Egyes elméletek szerint mindannyian nemsemleges lelkek vagyunk, testünket ide, erre a földi megtapasztalásra kaptuk/választottuk. És ebben mitől olyan biztosak? Oldalakon keresztül lehetne dobálni az élet nagy kérdéseit, melyekre nem tudjuk a választ. Orvosok, kutatók, fizikusok, bölcsészek eredményei állnak szemben egymással. Ami tegnap biztos volt, az ma már kétséges. Én csupán egy dologban vagyok biztos: az emberségnek világmegváltó ereje van. Kár, hogy ez nem perspektíva...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.13. 15:27:03

@C. Cordwainer:

"A homoszexualitás pont annyira jó vagy nem jó, mint a heteroszexualitás."

Ehhez először definiáld a "jó" fogalmát. Legalább az adott kontextusban.

"A homoszexualitás annyira természetes, mint a zöld szem vagy a vörös haj. "

Vagy mint az általam fentebb említett anencephalia. :)

Tudod, a gond ott van, hogy a legtöbben - te ezek szerint nem tartod magad közéjük tartozónak - a homoszexualitás "természetessé" nyilvánításával egyben értékítéletet is ki akarnak mondani.

"A mai ember ismérve: mindenben a hasznot lesi."

Nem csak a mai emberé. Miután azonban EVOLÚCIÓS hasznot említettem, ezt ne velem, hanem az evolúcióval tárgyald meg. :)

"Ami nem kecsegtet haszonnal, arra földet húzni."

Ezt még az evolúció sem teszi. Hosszú lenne kifejteni, de az evolúció során igen gyakran az egyedre vagy a fajra nézve hátrányos tulajdonságok sem tűnnek el teljesen: kis számban ugyan, de megmaradnak a gene poolban. Ezzel kapcsolatban figyelmedbe ajánlom a Jelek (Signs) c. filmet Mel Gibsonnal.

Ettől függetlenül nehezen tudok elképzelni olyat, amikor a homoszexualitás hasznos lenne a faj - vagy akár az egyén - számára. De az evolúciónak nem is lényeges, hogy hasznos legyen: elég az is, hogy nem (nagyon) káros. A homoszexualitással kapcsolatban ez azért lényeges szempont, mert ha káros lenne, akkor bizonyára sokkal ritkább lenne.

"Egyes elméletek szerint mindannyian nemsemleges lelkek vagyunk, testünket ide, erre a földi megtapasztalásra kaptuk/választottuk..."

Ennek megvitatását inkább másokra bízom.

C. Cordwainer 2018.12.13. 20:30:15

Látom, görcsösen ragaszkodsz a betegségmániádhoz, nem akarlak kizökkenteni belőle, bár érthetetlen, miután lejjebb azt írod, nem (annyira) káros. :) Minden esetre megnyugtató, mennyi beteg élsportoló, orvos, értelmiségi, művész, és nem utolsósorban szerető munkásember él a sok egészséges mellett...

Nem tudom, milyen értékítéletre gondolsz, de az enyém pusztán annyi, hogy a szexuális orientációk egyenértékűek. Akkor is, ha az egyik képes a reprodukcióra, a másik meg nem. De ezek csak fogalmak, miszerint a heteroszexualitás sem képes utódot létrehozni. Utódlásra, fajfenntartásra, vagy ahogy tetszik, minden nemzőképes ember alkalmas. Rengeteg meleg megoldja ezt a kérdést, ha családot akar alapítani. A fogamzásgátlással történő, utódlást nem célzó együttlétek az érzelmek/vágyak okán egyenértékű szexuális aktusok az összes többivel. Azért az emberi jogokba tán még beletartozik, hogy az intimszférámba azt engedjem, akit én akarok.. Az emberek kölcsönös, mély érzelmeken alapuló párkapcsolatát semmilyen rendszer nem gátolhatná.

Nagyon sokféle fórumot olvastam ebben a témában, és mindannyiszor megfogalmazódott bennem, hogy annak a sok félretájékoztatott, a témában járatlan, meleg ismerősökkel nem rendelkező embernek mi a motivációja, hogy beírkáljon oda. Aztán arra jutottam, hogy bizonyítási kényszerük lehet. Talán maguknak, talán kifelé, másoknak, de mindenképp ki akarják nyilatkoztatni, hogy ők különbek. Esetleg önbizalomhiány? Vagy miért olyan fontos, hogy tudatlanul és ismeretlenül ítélkezzenek? Mindenki felett lehetne valamiért, nincs kivétel.
Kár, hogy ez nem így megy, de ha lehetne, én minden családba betennék egy eltérő orientációjú gyereket, hogy lássák felnőni, hogy tapasztalják meg az érzéseit, a gondolatait, és ébredjenek rá, hogy nincs különbség. Sem emberileg, sem érzelmileg, sehogy. Abban az egyben, amiben mégsem egyformák (érzelmeik tárgya), arról pedig nem tehetnek.
Köszönöm a kulturált társalgást! Szép estét! :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.13. 20:45:42

@C. Cordwainer:

"görcsösen ragaszkodsz a betegségmániádhoz, nem akarlak kizökkenteni belőle"

Személyeskedés nélkül nem ment volna?

David Bowman 2018.12.13. 20:51:37

Az azért elég furcsa volt, hogy a buziság egyszerre szerepelt a betegségek között, és a BTKban.
süti beállítások módosítása