Civil Háló Projekt

Szegedi szervezetet épít a mozgalommá alakuló Független Diákparlament

2019. december 02. - Kristóf Tarnay

Mivel a kormány nem kíváncsi a diákság javaslataira, a parlamentáris forma és a javaslatcsomagok írása helyett figyelemfelhívó és jogvédő diákmozgalomként folytatjuk - többek közt Szegeden is, együttműködésben a Szegedi Civil Hálóval.

39940272_1167488923401443_4852438151051870208_o.jpgOrszágjáró turnén az FDP Szegeden tavaly nyáron (Fotó: Koszta Amina)

A Független Diákparlamentet megalapító fiatalok - többségében az akkori keretszám-csökkentések miatti nagy diáktüntetések szervezői - hiánypótló szervezetet indítottak el a semmiből. Magyarországon ugyanis nem volt olyan folyamatosan működő civil diákképviselet, amelyet akkor elkezdtek szervezni. Az FDP “hibrid” felállásban, parlamentáris struktúrájú civil társaságként működött, melybe a területi alapon választás során bekerült diákok évi két plenáris ülésen vitatták meg az oktatásügy általuk és környezetük által tapasztalt problémáit. Ezekre javaslatokat alkottunk, melyekből egy 80-100 pontos javaslatcsomagot állítottunk össze az oktatáspolitikai döntéshozóknak

Ők azonban ahogy diákképviseletünk egyre ismertebb és “nagyobb lefedettségű” lett, nem hogy egyre jobban, de abszurd módon éppen egyre kevésbé vették ezeket figyelembe. Az első évben még - bár olykor egyedi érveléssel elutasítva azokat, de - egyesével válaszoltak a felvetett javaslatainkkal, az utóbbi időben pedig már annyit válaszolnak csupán, hogy “Soros bábszínháza vagyunk”, amely képtelen vád.

Emellett azt is tapasztaltuk, hogy bár a tagságból álló plénum az évek során jelentős részben lecserélődött, a legfontosabb problémáknak egymástól függetlenül ugyanazokat találtuk, azok ugyanis nem oldódtak meg. Ilyenek a túlterheltség, a nem korszerű tantervek és felszerelés, a diákok esélyegyenlőségének sokszoros sérülése, az alulfizetett tanárok, a tanulókat biodíszletnek használó politikusok és a minden fölött álló központosítás. 

Így tovább kellett lépni. Ez a parlamentáris képviseleti forma ugyanis kifejezetten hatékony tudna lenni egy olyan kormányzat mellett, amelyik érdemben számba veszi és tárgyal a társadalom önszerveződő csoportjaival, de immáron fél évtizede tapasztalhatjuk, hogy a jelenlegi hatalom nem ilyen. Ezért a jövőben az egyébként jellegéből adódóan elég bürokratikus képviseleti helyett gyorsabb reagálású, akcióorientált, részvételi mozgalomként folytatja az FDP. Ezzel együtt fokozatosan a nevünk is megváltozik Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalomra (ADOM), hiszen szeretnénk alternatívát mutatni és nyomást gyakorolni egy olyan oktatási rendszerért, amely annak leginkább közvetlenül érintett résztvevőit, a diákokat helyezi a középpontban. Ezt pedig egy modern mozgalommal szeretnénk elérni, a szabad oktatást pedig mindannyian adjuk!

Az elmúlt években ugyanis számos sikert és részeredményt elértünk. 

  • Megjelenítettük a diákságot a médiában oktatásügyi kérdésekben - korábban erre ugyanis nem volt lehetőség, az ilyen híradásokban, újságcikkekben a tanárok és a szülők tudták elmondani a véleményüket az iskolarendszerrel kapcsolatos döntésekről, hiszen nekik voltak szervezeteik, akik ezeket megtették.
  • Jogsértéseket lepleztünk le és akadályoztunk meg - ilyen volt a komáromi szégyenfal esete, ahol a faliújságon tették közszemlére azoknak a névsorát, akik valamilyen szankcióban részesültek, ezzel megalázva ezeket a diáktársainkat. Miután nyilvánosságra hoztuk az esetet, az iskolavezetés megszűntette a jogsértést.
  • Megmutattuk, hogy súlyosan tévednek, akik szerint az általunk képviselet problémafelvetések és javaslatok a diákság csupán szűk körének a véleménye. A tavaly év eleji sok ezres diáktüntetések során látható volt, mennyien álltak ki mellettük.
  • Részben ennek is köszönhetően más, az oktatásügyben dolgozó civil- és szakszervezettel közösen elértük az érettségin a kronológiás történelematlaszok használhatóságát, az első sikeres nyelvvizsga ingyenességét, és az elhamarkodott nyelvvizsgatörvény elhalasztását.

A jövőben ezeknek a projekteknek az előtérbe helyezésével fogunk tovább dolgozni diáktársaink érdekérvényesítéséért egy nyomásgyakorló, reprezentatív és kreatív diákmozgalomként. Nagy hangsúlyt fogunk fektetni az informálásra, a média jelenlétre, a jogsértések elleni küzdelemre, együttműködésre más civil szervezetekkel szerte az országban és a fenntartható oktatás kérdésére is.

Elsőként Magyarország három legnagyobb városában, Budapest és Debrecen mellett Szegeden indít helyi szervezetet az FDP/Adom, szoros operatív és stratégiai együttműködésben helyi civilekkel, esetünkben a Szegedi Civil Hálóval.

Az érdeklődő diákok jelentkezését a diakparlament.hu/tagfelvetel oldalon várjuk december 6. péntekig!

A szegedi jelentkezők felvételi eljárása most szombaton délután fog zajlani.

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhalo.blog.hu/api/trackback/id/tr2715334958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása