Civil Háló Projekt

Nem tudja ellehetleníteni korrupcióellenes az aláírásgyűjtést a megszigorított gyülekezési törvény sem!

2018. október 02. - Kristóf Tarnay
Kedves aktivisták, aláírásgyűjtők, szegedi aktív polgárok!
Amint sokan hallhattátok a médiában, tegnap életbe lépett az új, szigorúbb gyülekezési törvény (gytv.), ez ránk is vonatkozik elméletileg. Amikor elkezdtük a szegedi aláírásgyűjtést, akkor a sajtótájékoztatóval egybekötött pultozást bejelentettük a rendőrségen gytv. alatti rendezvényként (értsd: kvázi tüntetésként), mivel bár nem egységesen és nem egyértelműen, de azt az információt kaptuk felőlük, hogy be kell.
Megtettük, majd azt a hivatalos választ kaptuk, hogy nem az ő hatáskörük, az aláírásgyűjtés nem a gytv. hatálya alá tartozik. Így végül is gond nélkül, és a szegediek minket is meglepő nagyságú aktivitása mellett kifejezetten sikeresen tartottuk meg a startot, 505 aláírást szedtünk össze az első nap, és azóta is szépen gyűlik, nem vagyunk messze attól, hogy örömmel jelenthessük, hogy megvan az első ezer szegedi szignó.
Közben Szekszárdon ugyanez a jogi kérdés más színezetet kapott, amikor a helyi fideszes önkormányzat - lévén, hogy szerintük sem gytv. alá esik - a rendőrségtől kapott bejelentés másolata alapján területfoglalási díjat akart beszedni és lebontotta a kihelyezett aláírásgyűjtő standokat.
Most azonban a Hadházy Ákosék stábjától kapott körlevélből úgy értesültünk, a tegnap, azaz októbertől életbe lépett, és szigorított gytv. alapján mégis gytv-hatáskör alá esnek az aláírásgyűjtések is, akkor is, ha annak célja nem a tömegek összegyűjtése, nem hangzanak el beszédek, nincs hangosítás, stb.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden pultozást két nappal előre be kell jelenteni a rendőrségen, és csak akkor gyűjthetünk, ha megkaptuk a papírt, melyben tudomásul vették.

Fontos hozzátenni, hogy ez nem engedélyezést jelent, a békés gyülekezés ugyanis mindenkinek alkotmányos joga, a rendőrség indokolt esetben utasíthatja el, pl. ha más rendezvényt akadályoz, ebben az esetben általában javasolnak más helyszínt, ahol meg tudjuk tartani.
A probléma mindösszesen ezzel két dolog. Egyrészt a pultozás nem gyülekezés, akármit is mond a teljesen észszerűtlen és homályos jogszabály. Másrészt viszont a tüntetésekkel ellentétben az aláírásgyűjtések általában folyamatosan, sok, egymás utáni időpontban, periodikusan váltogatott helyszíneken szoktak történni.

Lehet, tehát, hogy innentől fél óránként járunk be a rendőrségre egyeztetni. Reggel kilenckor a szerda kora estit, de messzire nem megyünk, mert fél tizenegyre már mehetünk is vissza a csütörtök reggelit tárgyalni.

Nem tudjuk. Azt viszont igen, hogy a jogszabály életszerűtlen, hiszen két (!) embertől számolja a gyülekezést, azaz ha te egy ismerősöddel az utcán közéletről beszélgetsz, akkor már megbirságolhatnak, hogy be nem jelentett módon gyülekezést tartasz.

A jogszabály ilyen téren betarthatatlan, nyilván ez arra lesz majd jó, hogy később revolverként használják, talán még nem is tudni, kik ellen.

Ennek ellenére nem hátrálunk meg. Ha be kell jelenteni, hát bejelentjük. Ha nehezebb akadályokat görgetnek elénk, hát megugorjuk őket. Abban az országban, ahol a miniszterelnök büszkén vállalja, hogy magángépen utazik a hobbija kiélésére, amit ajándékba kap egy, a közbeszerzéseken taroló kormányközeli vállalkozótól, a korrupcióellenes harcot ennyi nem állíthatja meg.
Most azonban időt kérünk, hogy átszervezzük a munkát úgy, hogy egy ilyen jogszabályi környezet ellenére is tudjuk folytatni a gyűjtést. Két napot. Ennyivel kell ugyebár előre bejelenteni.

Így ma és holnap fél hattól fél hétig kizárólag a Földváry utcai Zöld Teraszon - magánterületen - gyűjtünk.

Ide tudjátok behozni - egyébként is - az ismerősi körben gyűjtött aláírásokat tartalmazó íveket is. Közben ma bejelentjük a következőket, és reméljük, hogy csütörtökön fél 1-től az SZTE TIK előtti járdán már tudjuk a tervek szerint gyűjteni.

Nem adjuk fel. Ha megnehezítik, teljesítjük a nehezebb feltételeket, és dupla erővel folytatjuk. #unjukalopást

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8014277517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása