Civil Háló Projekt

Betilthatjuk a PET-palackokat, csak alig van rá alternatíva

2018. augusztus 09. - Kristóf Tarnay

Elsőre nagyon jó megoldásnak tűnik a Fővárosi Állatkert lépése, miszerint betiltotta a PET-palackos italok árusítását az állatkerti büfékben, azonban a döntés indoklásából (“a vízre szomjas látogató viszont bárhol megtöltheti a kulacsát csapvízzel”) hamar kiderül, hogy a probléma igen felszínes szemléletéről van szó.

bottles-60466_960_720.jpg

Az eldobható műanyag csomagolások óriási problémát okoznak, hihetetlen szennyezés, pazarlás, és még sorolhatnánk. Azt persze nem tesszük hozzá, hogy azért, mert eldobhatónak hívjuk, nem kell ezt rögtön megtenni, egy másfél literes flakont 2-3-szor minden gond nélkül lehet újratöltve használni, utána pedig lehet szelektíven gyűjteni. De a kérdés legfontosabb oldala mégsem ez, hiszen ez önmagában csak mérsékli a gondot. A legnagyobb baj, hogy idehaza egyre fogynak az alternatívák az ilyen palackok használatára.

A legfájóbb és legérthetetlenebb az, hogy Magyarországról lassan tíz éve stílszerűen kidobták a visszaváltható üdítős palackokat.

2002-ben a Pepsi kezdte a sort, 2008 óta az addig még meghagyott termékét, a Kristályvizet sem forgalmazzák ilyen csomagolásban, majd 2011-ben jött a Coca-Cola. Mára már klasszikus értelemben vett üdítőitalok az éttermi negyedliteres üvegpalackokon kívül egyáltalán nem kaphatók idehaza visszaváltható palackban. Akkor a kereskedőknek írt levelében a vezető kóláscég a fogyasztói igényekre hivatkozott, amely egyszerűen felfoghatatlan. Mikor júniusban voltam pár napot Berlinben, láttam, hogy ott például jelenleg is kaphatók a kóláscég szinte minden termékéből visszaváltós palackok. Pont olyan kemény falú műanyagból, mint amilyenek annak idején nálunk voltak a kétliteresek, csak odakinn egy literes kiszerelésben. Majdnem mindenütt ott vannak, veszik, szeretik, mint annak idején nálunk is. Ennek láttán elképedve gondoltam vissza arra, tőlünk hogyan száműzték az egész rendszert.

Idehaza tehát a szomjoltók csomagolása terén egyre fogynak a fenntartható opciók, ami igen aggasztó tendencia. Az egyik utolsó bástyát a visszaváltható gyümölcsszörpök képezik, e mellett az ember elkészítheti saját maga italát gyümölcsből, esetleg vehet teafüvet, bár az is már jár hulladékkal, főleg, ha filtert választ, mint a döntő többség. No meg persze a sör- és borválaszték egy jelentős része továbbra is visszaváltható palackban kapható, ami önmagában remek, de a félmillió alkoholista országában nem lehet ez az egyetlen fenntartható alternatíva.

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhalo.blog.hu/api/trackback/id/tr2814172285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.10. 20:48:22

Tképp mit is tiltottak ki a Zállatkertből??? Évente egyszer azért előfordultam ott és nem emlékszem rá, hogy innivalóból lett volna bárhol olyan, amit ne üvegben árultak volna...

A visszaváltós műanyag palackokat meg sírja vissza, akinek két anyja van! Gusztustalanok voltak, épeszű ember nem vett belőlük... :(

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2018.08.10. 21:27:09

@Le a spammerekkel: szerinted mi a megoldás? Szerintem a kétliteres Ref-PET palackok remek fenntartható alternatívák voltak.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.11. 03:46:57

@Kristóf Tarnay: azt nem tudom, hogy mi a valódi megoldás, de biztosan nem az a többször felhasználható műanyag. Gusztustalan volt eleve, és a higiéniát illetően is voltak kétségeim. Egy sértetlen üveget ki lehet mosni kellő alapossággal. Egy szarrá karcolt műanyagot... kétlem...

bandigyerek 2018.08.12. 00:46:36

@Kristóf Tarnay: a visszaváltható PET-palcakok is csak néhányszor voltak újrahasznosíthatóak, ráadásul jelentős költségráfordítással...

Kristóf Tarnay · http://fegyvertelen.blog.hu 2018.08.12. 16:03:00

@bandigyerek: a visszaváltható palackok újrahafelhasználhatók, nem csak újrahasznosíthatók, ami óriási különbség: ez előbbi jóval környezetbarátabb, és azt is cáfolom, hogy kevés alkalommal lehetett volna ezeket újratölteni.
süti beállítások módosítása