Civil Háló Projekt

A civilek nem aludtak el!

Már gőzerővel zajlanak a Szegedi Civil Háló első projektjei

2018. június 06. - Kristóf Tarnay

Megalakulásunkat nagy megtiszteltetésünkre az országos média részéről is nagy figyelem kísérte. Azóta még nem hallattunk magunkról, amiből - nem csak feltétlen rólunk, hanem általánosságban a tüntetések után önszerveződésbe kezdő változást akaró civilekről - tévesen azt hitték többen, ezek a kezdeményezések elaludtak.

Erről szó sincsen, a megalakulásunk - a mi esetünkben a második szegedi tüntetés után egy héttel, május 12 - óta gőzerővel folynak az első projektjeink, eddig azért nem lehetett tehát rólunk hallani, mert ezeken dolgoztunk. Hamarosan azonban ismét a nyilvánosság elé lépünk, hiszen egyre több projekt jut már el erre a szintre. Hamarosan a médiában is megmutatjuk, miken dolgozunk, de addig röviden beszámolnék ezekről.

Nézzük tehát, mit csináltunk eddig! 

A bejelentést követően május 12-én alakuló plenáris ülést tartottunk a szegedi Zöld Terasz közösségi térben - amelyet addigra létrehozott Facebook-oldalunkon élőben közvetítettünk -, ahol a jelentkezőkkel kijelöltük az irányokat, amelyek mentén elindulunk.

A Zöld Terasz csapatának felvételei

Az ülés során mindenki felvetette, mik azok a legfontosabb témák, amelyekkel helyben foglalkoznunk kell, amelyekből témacsoportokat alkottunk, majd a megalakuló belső Facebook-csoportban demokratikusan szavaztunk róla, ezek közül mely legyen az első három, prioritást élvező téma. Ezek a független helyi nyilvánosság, a korrupciófeltárás és kampányígéretek számonkérése, valamint a szemléletformálás lettek, melyekhez ezután munkacsoportok alakultak, és megkezdték a munkát.

A három munkacsoport alakuló meetingeket tartott, ahol már ki is kristályosodtak a konkrét feladatok. Emellett több rövidtávú - mondjuk így: "gerilla-" - projekt is várható, valamint rendezvények, és videó- és podcastsorozat is indulnak, de ezekről majd lejjebb! 

Független nyilvánosság

Remek kezdeményezésnek tartottuk a Nyomtass te is nevű "szamizdat" újságot, amely független híreket juttat el, elsősorban az agglomerációs és vidéki területekre, tehát oda, amelyek a leginkább ki vannak téve a mindent letaroló propagandának. A kiadvány koncepciója tartalmazza, hogy a négyoldalas kis heti újság utolsó oldala helyi híreket tartalmazzon, és lehetőleg minden megyében készüljön regionális mutáció. Sajnos a Csongrád megyei ebből összesen egyetlen példányt élt meg - egészen eddig!

A Háló releváns munkacsoportjával újraindítottuk a Csongrád megyei mutációt, amelynek már a második számát nyomtatjuk éppen (lásd: jobbra). Miután a monopol helyzetű helyi lapot is einstandolta a propagandagépezet, erre egyre nagyobb szükség van. Munkánkhoz a még megmaradt független helyi portálok híreit vesszük alapul, vagy éppen az országos lapok helyben releváns cikkeit. E sorok írója egyébként az egyik független hiperlokális lap felelős szerkesztője így - hasonlóan a korábbi Poszt Magazin c. próbálkozáshoz - saját anyagaim is a többi szerkesztőnek javaslom rendszeresen a bekerülők közé.

Szemléletformálás és viták

A másik két munkacsoport ennyire még nem áll jól, ám ott is már világosak az irányvonalak. A szemléletformálás terén olyan témákat választottunk, mint a demokrácia, a fenntartható fejlődés, a nemzeti emlékezet és a kirekesztés elleni küzdelem. A demokráciát leginkább a fiatalok körében, gyakorlati módon szeretnénk majd terjeszteni, a többire pedig a viták és beszélgetések tűntek jó lehetőségnek. Városunkban ugyanis keveselljük a megrendezett viták számát, így terveink szerint hamarosan elindul vitaHáló rendezvénysorozatunk, melynek során közéleti-politikai és történelmi kérdésekben ütköztetjük meghívott vendégeink érveit - természetesen nyilvános, és reményeink szerint a sajtó érdeklődésére is számot tartó rendezvényeinken.

Hasonló eszköz lesz a már gőzerővel készülő témaHáló online podcast-sorozatunk is, melynek első adása a YouTube-on már meghallgatható, hamarosan pedig felkerül a többi platformra is. Itt még magáról a koncepcióról, és a tervekről van szó, ám a következő adásokban már érdekes, és igen vitára inspiráló - jó, mondjuk ki: kellően megosztó - témákat veszünk elő. A tervek közt szerepel még a tudásHáló előadás-sorozat elindítása is, amely ingyenes rendezvényeken hasznos gyakorlati útmutatókat ad szakemberek, pl. ügyvédek, jogászok, stb. segítségével olyan témákban, mint a népszavazási kezdeményezés, vagy éppen a lakógyűlések.

A korrupciófeltárás és a kampányígéretek számonkérése már keményebb dió. Jelenleg is dolgozunk a témán, mindenképpen együttműködnénk ezzel specifikusan foglalkozó civilekkel, esetleg oknyomozó lapokkal is, és korábban olyan jelzést kaptunk az önkormányzat irányából, hogy nyitottak lennének a projektjeinkre, reméljük, ez a gyakorlati megvalósításig is eljut.

Közben pedig folyamatosan várjuk a jelentkezőket. Aki Szegeden vagy a közelben él, dolgozik, azt mindenképpen várjuk jelenlegi és jövendőbeli munkacsoportjaink aktív tagjai közé. Mindenki mást pedig arra buzdítunk és kérünk, kövesse munkánkat itt, a blogon feliratkozva (jobb felső sarok), valamint a közösségi médiában a Facebookon, YouTube-on és hamarosan Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4914027312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása